Як приготувати український різдвяний хліб за рецептом шеф-кухаря Клопотенка

хлеб

Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко запропонував українцям почастувати найрідніших людей українським різдвяним хлібом. З ним можна  піти у гості, занести бабусі і дідусю чи передати котикам з ЗСУ і переселенцям, як символ підтримки, повідомляє Gorsovet.

Нам дуже захотілося, щоб з’явився аналог різдвяного українського хліба і тому ми приготували солодку паляницю. З першого шматочка ви відчуєте щось знайоме і дуже рідне. Це і сама паляниця, і фрукти з узвару, і волоські горіхи, що так звично хрумкотять. Приготуйте український різдвяний хліб і нехай це стане вашою традицією, яку приємно передавати з покоління в покоління, - радить Клопотенко.

Поради:

  • Щоб отримати найсмачніший у світі узвар, беріть суміш не лише з яблуками, а й обов’язково копченими грушами, саме вони нададуть оригінального аромату та смаку димку.
  • Зваріть узвар, як ви зазвичай це робите. Не поспішайте діставати фрукти, дайте напою настоятися, щоб був насиченим. Потім ним будете запивати паляницю.
  • Відкиньте фрукти на друшляк, щоб трішки стекла рідина, і перебийте занурювальним блендером до стану пюре.
  • Горіхи не повинні бути надто подрібнені, тому поламайте їх руками і вже тоді додайте в тісто.
  • Кефір отрібен найжирніший. Різдвяна паляниця любить саме такий.

Інгредієнти:

  • 500 г борошна  
  • 250 мл кефіру  2,5%
  • 2 ст. л. олії (+ 2 ст. л. соняшникової олії для змащування форми) 
  • 200 г фруктів з узвару  
  • 2 яйця  
  • 3 ст. л. цукру  
  • 10 г ванільного цукру 
  • 100 г волоських горіхів  
  • 10 г розпушувача 
  • дрібка солі 
  • 2 ст. л. цукрової пудри  (для подачі)
  • 1 лимон (цедра для подачі) 

Покроковий рецепт: 

Крок 1
Дістаньте з узвару 200 г фруктів, вони повинні бути холодними, та перебийте їх блендером до однорідного стану.
 
Крок 2
В миску всипте 500 г борошна, 10 г розпушувача та дрібку солі. 
 
Крок 3
В окремій мисці збийте віничком 2 яйця з 3 ст. л. цукру та 10 г ванільного цукру.  
 
Крок 4
Введіть яєчно-цукрову суміш у борошно, влийте 250 мл кефіру 2,5% та перекладіть фрукти з узвару. Додайте 100 г горіхів, поламаних руками.  
 
Крок 5
Розкачайте тісто в прямокутник, загорніть спочатку уздовж та притисніть трішки руками, а потім – поперек. Переверніть, щоб «шви» були донизу.
 
Крок 6
Прямокутну форму, розміром 20 на 14 см, змастіть 2 ст. л. соняшникової олії. Перекладіть в неї тісто та ставте випікатися в духовку на 40-45 хвилин за температури 180 градусів.
 
Крок 7
Після цього дістаньте з духовки, дайте повністю остигнути в формі. Потім вийміть, посипте 2 ст. л. цукровою пудри та притрусіть цедрою одного лимона. Все. Можна смакувати. 

Раніше ми писали, як приготувати на Святвечір солодке блюдо, смак якого вписаний в ДНК українців.