Як впоратися з вантажем негативу? Психолог розповіла, чи варто святкувати Новий рік

новий рік

У соцмережах та під час «живих» зустрічей українців все частіше йдеться про те, що зараз не треба влаштовувати будь-які свята. Грудень 2022 зовсім не схожій на попередні. Свято не на часі. Ми всі сподіваємося, що незабаром закінчиться війна і ми почнемо нове життя. А поки все наче зупинилося «на паузі». Тож, чи варто готуватися й зустрічати Новий 2023 рік?  Gorsovet вирішив порадитися із психологом.

Як бути ? Невже слід залишити себе й особливо дітей без цього символічного свята добра й сподівань? 

Катя Литовченко

Дніпровська психологиня, волонтерка, письменниця Катерина Литовченко, відповідає: 

Чи зустрічатиме Новий рік, коли наші хлопці в окопах?  А як накривати святковий стіл, розуміючи скільки жителів окупованих територій без тепла та їжі, у підвалах?.. І все ж таки я раджу обов’язково святкувати! Але не пафосно, не з феєрверками, але затишно, тихо, по-домашньому. Зустрічати тому, що це свято допоможе нам зберегти себе. Наша психіка заснована на спогадах, насамперед із дитинства. Ми ж асоціюємо це свято із запахом мандаринів та ялинової хвої, з очікуванням подарунка, який раптом з'являвся під ялинкою? Це було диво! А у дива сьогодні особливо хочеться вірити. Тому під бій годинника просто необхідно загадати бажання. Всім разом. Подарувати подарунки близьким та наступного дня обов'язково порадувати подарунками тих, хто цього року став вашим другом. Про кого ви почали дбати та допомагати чим можете. Тож саме час готувати подарунки! - радить Катерина.

 Та як впоратися із вантажем «негативу», що супроводжує нас весь 2022 рік?

Як би ви не втомилися від подій цього року, йому треба обов'язково подякувати.Так! Саме подякувати за все те, що було в ньому доброго, світлого, за свої здобутки та перемоги. Для багатьох 2022 був, напевно, найважчим. Але те, що ми винесли випробування, згуртувалися, стали сильнішими, це головне, що сталося цього року, - стверджує психологиня.

Катерина Литовченко волонтерка центру «Океан Добра». Туди везуть евакуйованих з гарячих точок людей, стареньких, беззахисних й хворих.Тому жінка знає, кого ще крім рідних, буде вітати з Новим Роком, з ким буде розмовляти і кого заспокоювати у новорічні дні.

У 2022-му я стала свідком просто чудових випадків. Деяким евакуйованим з гарячих точок людям вдалося потрапити до лікарень, де їм допомогли повернути зір, або там вони знов почали ходити. Для них цей рік став роком початку нового життя. А тим, хто причетний до цього, додав плюси в карму. Комусь цей рік взагалі допоміг змінити ставлення до людей, родичів, друзів, сусідів. В кращу сторону. Це важливий рік. І через багато років ми розповідатимемо своїм онукам і правнукам про цей період свого життя.

Так, дійсно, світ вже не буде таким, як раніше, і ми не будемо колишніми. Тож готуємось до перетину цієї символічної, але такої важливої межі між двома роками. Вона відділяє нас від Перемоги. Рік, який наближається, буде кращим!

подарок

Раніше ми писали про унікальні операції, які роблять у Дніпрі