Як запекти картоплю з салом за рецептом шеф-кухаря Клопотенка
Запечену картоплю люблять за цілу хрумку скоринку та неймовірно ніжну м’яку середину. Її можна подавати із різноманітними начинками та будь-якими спеціями, підсилювати смак вершковим маслом чи рослинною олією, додавати сметану, соуси, м’ясо чи рибу, повідомляє Gorsovet.
Відомий український шеф-кухарь Євген Клопотенко для запікання радить обирати картоплю із високим вмістом крохмалю, адже вона краще триматиме форму.
Картоплю можна запікати майже у будь-чому - газовій чи електричній духовці, мікрохвильовій печі, а особливо смачно - на мангалі або на відкритому вогні. Дехто любить очищену запечену картоплю, але я вважаю, що запікати краще зі шкіркою.
Я пропоную цього разу приготувати неймовірно смачну картоплю із салом у духовці. Це справжнє кохання та свято смаку в одній щільній картопляній оболонці! Рецепт навдивовижу простий, як я люблю. Шкварки я обсмажив та додав у розрізи картоплі. Ідея ще й у тому, що таких шкварок можна насмажити заздалегідь та тримати у холодильнику в герметичній ємності, а додавати до картоплі чи інших страв, коли захочеться, - каже Клопотенко.
Інгредієнти:
- 4 картоплини (великі)
- 150 г сала
- 1 ч. л. приправи часник ТМ Varto
- 1 ч. л. приправи хмелі-сунелі ТМ Varto
- 2 ст. л. соняшникової олії
- ¼ лимона (сік чверті лимона, за бажанням)
- до смаку сіль і перець
Покроковий рецепт:
Крок 1
Підготуйте інгредієнти для приготування запеченої картоплі з салом. Увімкніть духовку розігріватися до 220 градусів.
Крок 2
Добре помийте 4 великі картоплини під проточною водою, шкірку не знімайте. Трохи приваріть картоплю. Потрібно, щоб вона була майже готовою, в залежності від розміру варіть від 15 до 20 хвилин на середньому вогні.
Крок 3
Наріжте кубиком 150 г сала. Якщо у вас сало з жорсткою шкірою, зріжте її, інакше шкварки будуть занадто твердими і їх буде складно їсти.
Крок 4
Розігрійте пательню і підсмажте на ній кубики сала до рум'яної скоринки, додавши трохи солі, приправи хмелі-сунелі та часнику ТМ Varto. Перекладіть сало в мисочку. Можна використовувати шкварки відразу ж, а якщо ви зробили багато - дайте їм охолонути і герметично спакуйте в холодильник і використовуйте для наступних страв. Я захотів поставити шкварки в холодильник на 20 хвилин, щоб вони перетворилися разом із розтопленим жиром на більш густу масу, що нагадує смалець.
Крок 5
У картоплі зробіть поздовжні надрізи і трохи притисніть. Головне не зробити надрізи занадто глибокими, щоб картопля не розпалася на дві частини.
Крок 6
Викладіть картоплини в форму для запікання, трохи присоліть і додайте спеції Varto: часник і хмелі-сунелі, поперчіть за смаком.
Крок 7
Полийте картоплю 2 ст. л. соняшникової олії і запікайте 10 хвилин при 220 градусах.
Крок 8
Вкладіть в розрізи гарячої готової картоплі охолоджені шкварки, так страва стане більш соковитою і насиченою смаками. Якщо хочете додати трохи кислинки - полийте невеликою кількістю лимонного соку.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, як приготувати смачну гарбузову кашу з рисом за рецептом шеф-кухаря Клопотенка.