Запаси на зиму без зусиль. Консервовані сливи від Клопотенка - вісім кроків

сливы

Насолоджуватися чужлвим дарунком літа - соковитими та насиченими смаком сливами - можно й взимку. Консервувати сливи українців закликає відомий кулінар Євген Клопотенко, повідомляє Gorsovet.

Існують різні способи заготувати сливи. Їх можна різати навпіл, видаляючи кісточки, а можна залишати цілими. Роблять сливи й у власному соку, і заливають їх водою для утворення сиропу. Але Клопотенко пропонує консервувати слива з кісточками, адже це значно прискорює та полегшує процес. Головне пам’ятати, що після того, як ви відкриєте банку, вам все ж доведеться їх видалити.

На відміну від багатьох інших фруктів і овочів, сливи чудово тримають форму в консервованому вигляді. Але дуже важливо не пропускати крок із проштрикуванням плодів зубочисткою чи просто виделкою. Тоді слива не трісне, і шкірка допоможе їй не розлізтися.

Які потрібні інгредієнти (на одну літрову банку):

  • 600-700 г слив
  • 500-600 мл води
  • 220-250 г цукру
  • 2 зубчики часнику
  • 10 г кореня імбиру (чищеного)
  • 2 ст. л. яблучного оцту (або винного)
  • 3 горошини духмяного перцю
  • 3 горошини чорного перцю
  • 1 ч. л. солі
  • 2 гілочки м'яти

Лише вісім кроків: 

Крок 1

клоп1

Добре помийте 600-700 г слив та видаліть плодоніжки, якщо вони є. Точна кількість плодів залежить від їх розміру. Для консервування дуже добре підходять сливи сорту Угорка, вони невеличкі та щільні. Якщо ж у вас інший сорт, просто переконайтеся, що сливи не занадто м’які. Кожну сливу проштрикніть зубочисткою 3-4 рази.

Крок 2

клоп2
Підготовлені сливи викладіть у каструлю та залийте 500-600 мл води, аби вона їх покрила. Поставте на середній вогонь. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів, а потім поставте банку для стерилізації на 20 хвилин. Кришку вкиньте у каструлю із киплячою водою.

Крок 3

клоп3
Всипте у каструлю 220-250 г цукру. Кількість також регулюйте, орієнтуючись на свій смак та на сорт обраних слив. Але зважайте на те, що цукор також є консервантом, тому сильно зменшувати його кількість ми не рекомендуємо.

Крок 4

клоп4
Додайте 1 ч. л. солі, 3 горошини духмяного перцю і 3 горошини чорного. Акуратно перемішайте. Доведіть до кипіння та дайте сливам прокипіти 10 хвилин.

Крок 5

клоп5
Очистьте 2 зубчики часнику та 10 г кореня імбиру. Часник роздушіть пласкою стороною леза ножа, а імбир наріжте тонкими слайсами. Додайте у каструлю до слив.

Крок 6

клоп6
Помийте 2 гілочки м’яти під проточною водою та відділіть листочки від стебел. Подрібніть листя ножем та додайте у каструлю за 2 хвилини до кінця приготування.

Крок 7

клоп7
Зніміть каструлю з вогню та влийте 2 ст. л. яблучного або винного оцту, трохи перемішайте. За допомогою ложки викладіть у стерилізовану банку сливи та залийте тою рідиною, в якій вони варилися.

Крок 8

клоп8
Закрийте банку стерилізованою кришкою та дайте охолонути. Поставте у темне та прохолодне місце. Відкривати такі сливи можна вже через тиждень.

Нагадаємо, ми публікували рецепт найсмачніших курячих гомілок від Євгена Клопотенка.