Запаси на зиму без зусиль. Угорське лечо від шеф-кухара Клопотенка

лечо

Відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко радить насолоджуватися взимку справжнім літнім овочевим смаком. Він пропонує нескладний рецепт популярної у Європі угорської страви, яка поєднує в собі три улюблені інгредієнти - солодкий перець, або паприку, помідори та цибулю, про це повідомляє Gorsovet.

За словами Клопотенка, важко визначити класичний рецепт лечо, адже варіацій існує дуже багато. Він зробив лечо з перцем і томатами, а посилив смак цукром та спеціями.

Лечо можна їсти як самостійну закуску, просто зі свіжим хлібом, або використовувати як доповнення до омлету на сніданок, з пастою або м'ясними стравами. 

Поради з приготування лечо на зиму

Для отримання густішої структури лечо томати краще купувати м'ясисті з товстою шкіркою. Щодо перцю - тут можливі варіанти. Можна вибрати звичайний солодкий перець, який називають болгарським або взяти перець Білозерка. Якщо взяти перці різного кольору - готове блюдо ще й виглядатиме яскраво. Приготування не повинно викликати запитань. Шеф-кухар радить після додавання перцю варити лечо без кришки, щоб перець не став надто м'яким і залишився трохи хрустким.

Як приготувати лечо на зиму

Складові на 3,5 л

  • 2 кг томатів
  • 2 кг солодкого перцю
  • 200 г цукру
  • 2 ст. л. соняшникової олії
  • 50 мл оцту
  • 6 горошин чорного перцю
  • 4 лаврові листи
  • 2 ст. л. солі без гірки

Покроковий рецепт

Крок 1
Помийте 2 кг томатів і перекрутіть через м'ясорубку разом із шкіркою. Викладіть у каструлю з товстим дном, доведіть до кипіння і варіть 20 хвилин під кришкою, зменшивши вогонь.

Крок 2
Тим часом помийте 2 кг солодкого перцю і наріжте соломкою приблизно однакового розміру, щоб він приготувався рівномірно.

Крок 3
Викладіть соломку із перцю в каструлю з томатами. Додати 200 г цукру, 2 ст. л. соняшникової олії, 6 горошин чорного перцю, 4 лаврові листки, 2 ст. л. солі без гірки та перемішайте.

Крок 4
Варіть ще 20 хвилин без кришки, щоб зберегти структуру перцю. Наприкінці влийте 50 мл оцту і перемішайте.

Крок 5
Стерилізуйте банки та розкладіть лечо. На дно банок викладайте перець та доповнюйте томатною рідиною. Якщо в кінці рідина ще залишиться, її можна закрити та окремо використовувати як соус до пасти або голубців. Закручені банки переверніть, але не накривайте, щоб лічо не випаровувалося. Коли охолонуть - переставте у прохолодне місце.

Нагадаємо, шеф-кухар Клопотенко присвятив ЗСУ шарлотку, яку назвав "Антонівський мост".