Запаси на зиму. Практичний рецепт тушкованки від шеф-кухара Клопотенка

туш

Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко запропонував практичний рецепт приготування тушкованого м’яса курки про запас для себе, родини, сусідів та наших воїнів, повідомляє Gorsovet.

Серед беззаперечних бонусів страви - м’ясо не треба тримати в морозильній камері чи холодильнику, якщо, бува, відключать електроенергію. Так само тушкованку можна взяти з собою на вечерю у бомбосховище. Тушковане м’ясо завжди готове до вживання як підігрітим, так і охолодженим.

У промислових масштабах тушкування м’яса здійснюють в особливому пристрої - автоклаві. Ми пропонуємо використати електричну чи газову плиту.

Звісно, в ідеальних умовах бажано придбати свіже куряче м’ясо. Але в умовах воєнного часу можна використати й заморожений продукт. Урізноманітнити смак страви допоможуть спеції на вибір: куркума, перець чилі, часник, паприка, коріандр чи сушений кріп. Цього разу ми додали коріння селери, але за бажанням можна вжити й корінь пастернаку чи петрушки.

Інгредієнти на 3 банки ємністю по 600 мл:

  • 2 кг курячого м'яса (гомілки, стегна)
  • 1 середня ріпчаста цибуля
  • 1 велика морква
  • 100 г кореню селери
  • 2 лаврові листи
  • 5 горошин чорного перцю
  • 3 горошини духмяного перцю
  • 2 ст. л. солі

Покроковий рецепт: 

Крок 1
У велику каструлю складіть 2 кг курячого м'яса. У нас гомілки та стегна. Ви можете взяти будь-яке м'ясо. Залийте водою на 3 см вище, доведіть до кипіння. Першу воду злийте, а м’ясо старанно промийте та знову складіть у каструлю.
 
Крок 2
Додайте до каструлі очищену середню цибулю, надрізану ножем хрест-навхрест, та велику розрізану навпіл моркву. Якщо маєте запаси, то додайте очищений корінь селери, пастернаку чи петрушки. Коріння нададуть м’ясу та бульйону дивовижного аромату та насиченого смаку. Додайте 2 лаврових листи, 5 горошин чорного та 3 горошини духмяного перцю. Кількість перцю можете зменшити, виходячи з наявності.
 
Крок 3
Залийте м'ясо з овочами та спеціями холодною водою так, аби вона була на 3 см вище. Додайте 2 ст. л. солі, перемішайте та обов'язково спробуйте. Особлива рекомендація щодо солі – її треба додати трохи з надлишком, бо тушкованка буде вживатися з гарніром чи хлібом і смакуватиме краще, коли солі трохи більше в страві, ніж зазвичай. Доведіть до кипіння, а потім зменште вогонь до середнього. Варіть 40 хвилин, не накриваючи кришкою.
 
Крок 4
Дістаньте м'ясо курки з каструлі, дайте йому трохи охолонути та за допомогою ножа й виделки акуратно повиймайте з гомілок і стегон всі кістки, хрящі та шкірку. Витягніть з бульйону моркву, цибулю та коріння.  
 
Крок 5
Усе м’ясо перекладіть знову до каструлі та варіть ще 20 хвилин на середньому вогні. 
 
Крок 6
Поки на другому етапі курка готується, підготуйте скляні банки для стерилізації розміром не більш ніж 300-400 мл. Вони компактні та при необхідності легко та зручно транспортуються. Поставте їх в духовку на деко та увімкніть розігріватися до 100 градусів. Коли банки стануть гарячими, виймайте їх за допомогою рушника. На стерилізацію ми витратили 20 хвилин. Паралельно металеві кришки до банок складіть у невеличку каструлю з окропом і кип’ятіть приблизно 10 хвилин.
 
Крок 7
Беріть стерилізовану банку обережно рушником та за допомогою половника набирайте в неї м'ясо та трішки бульйону. Спеції за бажанням - їх можна додати в банки, або ж ні. Одразу ретельно закручуйте банку кришкою, перевертайте на рушник, кришкою донизу – аналогічно, як ми це робимо, коли консервуємо сезонні овочі та фрукти.   
 
Крок 8
На наступний день, коли банки охолонуть, поставте тушкованку в темне прохолодне місце – льох, підвал, холодильник чи комору. Термін придатності – до двох тижнів.

 

Раніше ми писали, як приготувати смачне вівсяне печіво з арахісом за простим рецептом шеф-кухара Клопотенка.