Завтра Юпітер максимально наблизиться до Землі. Як спостерігати та що цікавого можна побачити

юритер

На наступному тижні найбільша планета Сонячної системи Юпітер буде із найяскравіших об'єктів у нічному небі. У понеділок, 26 вересня, він вперше за 59 років максимально наблизиться до Землі. Відстань від нашої планети до газового гіганта складе 587 млн ​​км. Для порівняння: найбільша відстань між планетами становить приблизно 966 млн км, повідомляє Gorsovet.

Астрономи вважають, що за допомогою якісного біноклю можна буде розглянути смуги планети (принаймні центральну з них), а також три або чотири  галілеєвих супутника. Найбільші супутники газового гіганта Іо, Європа, Ганімед та Каллісто будуть видні навколо Юпітера, як яскраві точки по обидві його сторони.

При використанні аматорського телескопа можна буде розглянути Велику червону пляму на Юпітері - найбільший атмосферний вихор у Сонячній системі, відкритий ще у 1665 році.  Розміри вихору досягають 40-50 тис. кілометрів.

За словами астрономів, зближення Юпітера із Землею збігатиметься з його протистоянням - це розташування планети, коли вона знаходиться прямо навпроти Сонця, якщо дивитися із Землі.

Відомо, що Юпітер перебуває у протистоянні кожні 13 місяців, а зближується із Землею приблизно раз на рік. Але протистояння та максимальне зближення із Землею збігається вкрай рідко.

Найближчими днями Юпіитер стане особливо яскравим у нічному небі, що подарує унікальний шанс розглянути його особливості.

За кілька днів до і після 26 вересня Юпітер постане у всій красі. Якщо не рахувати Місяця, то газовий гігант буде одним із найяскравіших об'єктів у небі", - каже астрофізик із Центру космічних польотів імені Маршалла Адам Кобельські.

Він пояснює, що планети Сонячної системи обертаються навколо Сонця не ідеально круглими орбітами, а еліпсами. Тому шляхи Юпітера та Землі перетинаються на різних відстанях. Наприклад, Землі потрібно близько 365 днів для того, щоб зробити один оберт навколо зірки, а Юпітеру - 12 земних років.

Минулого разу Юпітер підходив так близько до Землі у жовтні 1963 року.

Нагадаємо, раніше ми писали, що несе людям "особливий" Молодик, з якого розпочнеться новий тиждень.