Зроблено в Україні. Картопляники з грибами за рецептом шеф-кухаря Клопотенка

карт

Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко запропонував приготувати українські картопляники з начинкою із грибів та цибулі. Рецепт розроблений для запікання у духовці, повідомляє Gorsovet.

Основне в приготуванні картопляників - тісто має бути без зайвої рідини. Тому, якщо у вас залишилася вчорашня відварена картопля, вона ідеально підійде. Раптом такої немає, беріть бульбу з високим вмістом крохмалю, адже вона якнайкраще підходить для відварювання. Для начинки використовуйте будь-які гриби - печериці, гливи або лісні.

Інгредієнти для картоляників:

  • 5-6 картоплин 
  • 200 г пшеничного борошна  
  • 3 яйця 
  • 200 г печериць
  • 20-25 г вершкового масла 82,5% 
  • 1 ст. л. соняшникової олії  
  • 2 зубчики часнику

Інгредієнти для соусу жу:

  • 200-300 г яловичих кісток 
  • 15-20 мл білого сухого вина 
  • 1 ріпчаста цибуля 
  • 2-3 дрібки солі 

Покроковий рецепт: 

Крок 1
Візьміть 5-6 картоплин, очистьте та наріжте довільними невеликими кубиками. Головне, щоб вони були приблизно однакового розміру та рівномірно приготувалися. Перекладіть кубики картоплі в сотейник, додайте 2 зубчики часнику та сіль до смаку. Залийте водою, щоб повністю покривала овоч та варіть до готовності. Перевіряйте це зубочисткою. Якщо добре проштрикується, можна знімати з вогню. Ми витратили на приготування 20 хвилин.  
 
Крок 2
З готової картоплі злийте воду за допомогою друшляку. Потрібно, щоб рідини в картоплі не залишилося. Таким чином тісто для картопляників вийде ідеальної консистенції. Витягніть зубчики часнику, вони потрібні були для аромату. Зробіть товкучкою пюре. У нього додайте 2 жовтки та посоліть до смаку. Перемішайте до отримання однорідної консистенції. 
 
Крок 3
Додайте в пюре 200 г борошна. Якщо ви відчуваєте, що борошна не вистачає, можна додати ще трохи. Добре вимішайте тісто, воно повинно бути щільним та добре зліплюватися.
 
Крок 4
Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів та зробіть начинку. Помийте 200 г печериць та обітріть їх паперовим рушником. Порубіть гриби дуже дрібним кубиком. Очистьте одну цибулину та наріжте її приблизно таким же дрібним кубиком, як і гриби.
 
Крок 5
Розігрійте пательню з 1 ст. л. соняшникової олії та обсмажте гриби до випаровування рідини. Потім зменште вогонь і додайте до них кубики цибулі. Смажте на невеликому вогні до м'якості цибулі. Готові гриби з цибулею викладіть на серветку, щоб прибрати зайву вологу та олію. Пательню не мийте, вона нам знадобиться для приготування соусу жу.
 
Крок 6
Деко застеліть пергаментним папером та сформуйте картопляники. Зробіть з картопляного тіста круг, як для вареників. Викладіть всередину начинку з грибів. 
 
Крок 7
Закрийте начинку шаром тіста і сформуйте кульку, приблизно як для пиріжків. Рекомендуємо змочити руки в холодній воді, так картопляне тісто не буде липнути до рук. Викладайте картопляники на деко.
 
Крок 8
Змастіть підготовлені картопляники яєчним жовтком за допомогою кулінарного пензлика та випікайте в духовці за температури 180 градусах приблизно 20 хвилин. 
 
Крок 9
Приготуйте соус жу. В ту ж пательню, на якій смажили гриби з цибулею, викладіть 200-300 г яловичих кісток трохи присипаних борошном. Смажте на сильному вогні без додавання олії приблизно 4-5 хвилин до утворення рум'яної скоринки. 
 
Крок 10
Потім викладіть кістки з пательні та зніміть її з вогню. Дайте їй охолонути приблизно хвилину. Потім поверніть пательню на середній вогонь і влийте 15-20 мл білого сухого вина. Нехай випарується 1-2 хвилини.
 
Крок 11
Додайте 20-25 г вершкового масла 82,5% та посоліть до смаку. Готуйте ще 2-3 хвилини. За бажанням готовий соус краще процідити через сито.
 
Крок 12
Гарячі картопляники скропіть соусом та подавайте до столу гарячими. 

Нагадаємо, ранише ми писали, як легко запекти шинку за рецептом шеф-кухаря Клопотенка.