У Дніпровській міськраді розповіли про пільговий проїзд в електротранспорті

У Дніпровській міськраді розповіли про пільговий проїзд в електротранспорті

Згідного з чинним законодавством перевізник має забезпечити надання послуг пасажирам пільгових категорій, які мають на це право. Воно не обмежується ні кількістю місць у салонах громадського транспорту, ні часом здійснення перевезень.

Про це під час прямої телефонної лінії 9 вересня розповів заступник директора департаменту транспорту та транспортної інфраструктури ДМР Олександр Лещенко.

Також він додав, що в Дніпрі згідно з рішенням міськради школярі віком до 14 років мають право безкоштовно їздити в електротранспорті та користуватися 25% знижкою на міських автобусних маршрутах загального користування протягом усього року. Окрім того, саме в Дніпрі міська влада повернула пільгу на проїзд у метро для дітей війни та ветеранів праці. В інших містах України ці пільги не діють.

«Згідно з чинним законодавством на безкоштовний проїзд у громадському електротранспорті мають право такі категорії пільговиків: учасники бойових дій, особи з інвалідністю в наслідок війни, учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС І та ІІ категорії, діти, яким встановлено інвалідність через чорнобильську катастрофу, ветерани військової служби, органів внутрішніх справ, податкової міліції, кримінально-виконавчої служби, державної пожежної охорони, служби цивільного захисту, Національної служби поліції України, особи з інвалідністю військової служби, військовослужбовці строкової служби, діти з багатодітних сімей, батьки військовослужбовців, які загинули чи пропали без вісті під час виконання службових обов’язків, пенсіонери за віком, особи з інвалідністю І , ІІ,ІІІ групи, діти з інвалідністю, особи, які супроводжують осіб з інвалідністю І групи або дітей з інвалідністю (не більше одного супроводжуючого). Зазначені категорії осіб мають право скористатися безкоштовним проїздом за умови пред’явлення відповідного посвідчення чи довідки встановленого зразка»,- перерахувала начальниця відділу персоніфікованого обліку отримувачів пільг Новокодацкого району Правобережного управління соціального захисту населення ДМР Ганна Корнійчук.

За словами Олександра Лещенка, у разі, коли водій відмовляє пільговикові у праві на безкоштовний проїзд, на місце події слід викликати поліцію. Крім того, люди, чиї права було порушено, можуть звертатися зі скаргами до департаменту транспортної інфраструктури ДМР із зазначенням дати, коли відбувся інцидент, номеру маршруту та номеру транспортного засобу, водій якого відмовив у пільговому проїзді.

Якщо факт правопорушення підтверджується, то підприємству надається припис щодо його усунення. Якщо подібні інциденти трапляються систематично, надалі буде розглядатися питання щодо розірвання договору із підприємством-перевізником на право обслуговування даного маршруту.

Інформацію надано спільно з департаментом соціальної політики міської ради.