Чи відповідатимуть вони за порушення в забудові міста? Хто з нардепів з Дніпропетровщини підтримав скандальний законопроект про зміну системи містобудування

рада

У вівторок, 13 грудня, Верховна Рада у другому читанні підтримала скандальний законопроект №5655 про зміну системи містобудування, який мер Дніпра Борис Філатов назвав абсолютно аморальним та корупційним. За цей документ віддали голоси 275 нардепів, утрималися двоє, та 44 не голосували. Ми вирішили з'ясувати, хто з народних обранців з Дніпропетровської області підтримав законопроект, який створює умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок, а також знищує контроль забудовників з боку місцевого самоврядування, повідомляє Gorsovet.

За даними портала Верховної Ради України, законопроект про зміну системи містобудування підтримали 12 народних депутатів з Дніпропетровщини:

  • Нестеренко Кирило (ОВО №30)
  • Медяник В’ячеслав (ОВО №27)
  • Лічман Ганна (ОВО №30)            
  • Захарченко Володимир  (ОВО №31)       
  • Криворучкіна Олена (ОВО №32)
  • Корявченков Юрій (ОВО №33)
  • Чорний Дмитро (ОВО №34)
  • Герман Денис (ОВО №35)
  • Каптєлов Роман (ОВО №36)
  • Бородін Владислав (ОВО №38)
  • Северин Сергій (ОВО №39)
  • Трухін Олександр (ОВО №40)

Якщо прийнятий Верховною Радою скандальний законопроект отримає підпис президента Володимира Зеленського та набуде чинності, то нові містобудівні норми, приховані під нібито лібералізацією містобудівної сфери та пришвидшенням будівництва, розв'яжуть руки недобросовісним забудовникам. Відтоді вони будуть позбавлені від необхідності узгоджень з боку органів місцевого самоврядування. Їх замінять контролем приватних фірм. Суттєво порушені будуть права архітекторів, зміни до проектів можна буде вносити будь-кому без урахування авторського права, а головні архітектори міст фактично не будуть мати повноважень щодо впливу на архітектурні рішення забудови.

Законопроектом передбачена реєстрація права на виконання будівельних робіт нотаріусами та державними реєстраторами речових прав, будь-які нотаріуси, що не мають фахової освіти у сфері містобудівної діяльності, можуть надавати дозволи без прив’язки за територіальним принципом. Отже органи місцевого самоврядування фактично втрачають будь-який дієвий контроль за можливістю регулювання забудови свого міста. До того ж, проведення перевірок на об’єктах буде обумовлене договірними відносинами та бажанням отримати прибуток з боку юридичної особи під час проведення містобудівного контролю, - вважає голова Управління державного архітектурно-будівельного контролю Дніпровської міської ради Надія Ратич.

За її словами, не виключено, що великі будівельні компанії будуть в змозі зробити собі фактично кишенькових "власних контролерів".

Після набуття чинності законопроекта ніхто не буде застрахований від раптової появи біля свого будинку абсолютно будь-якої будівельної конструкції, будь-якого призначення, яка може не відповідати елементарним нормам містобудування. І у такому випадку єдиним, кому мешканці мають задавати питання - виключно своїм обранцям з Верховної Ради, які віддали свій голос за цей потенційно корупційний законопроект.

Введення об’єктів в експлуатацію без участі органів місцевого самоврядування виглядає таким чином, що юридичні особи, включно із забудовниками, які контролювали весь процес, самі і даватимуть оцінку його готовності. Законом передбачено лише повідомлення органу місцевого самоврядування про складання акту готовності без його подальшої участі в процедурі введення в експлуатацію об’єкта. Так, наприклад, приватний нотаріус  з міста Чоп надав дозвіл на забудову, приватний же контролер нібито її перевірив, - постає питання, яким чином органи місцевої влади і представники місцевих громад зможуть впливати на "хімери" які будуть рости містами України, - додає Надія Ратич.

На її думку, саме органи місцевого самоврядування повинні впливати на організацію та контроль за забудовою міст, оскільки саме вони відповідальні за раціональне зонування територій, створення соціальної, інженерної і транспортної інфраструктури, збереження культурної спадщини та забезпечення самобутності у розвитку населених пунктів.

Нагадаємо, мери українських міст, сел та селищ виступили проти законопроекту про зміну системи містобудування.

Міський голова Дніпра Борис Філатов вважає, що підтриманий Радою закон у разі набуття чинності згодом спричинить кошмар у забудові міст та обурення громадян.

Також петиція щодо накладання вето на законопроєкт № 5655 з містобудівної реформи за рекордний термін набрала вже понад 36 тисяч голосів із 25 тисяч, необхідних для розгляду президентом України. Підтримати петицію можна тут.