Що зробити восени з ремонтатною малиною, щоб вона вродила до морозів

photo_2022-11-16_18-43-56

Восени малину починайте обрізати якомога раніше. Так радить досвідчена господиня Віра Гладушка з Петриківської ОТГ на Дніпропетровщині, передає Gorsovet.

photo_2022-11-16_18-43-41

Всі обрізані гіллячки я складаю за межею ділянки, а через кілька тижнів, коли вони висохнуть, спалюю. Попіл розсипаю поміж стеблами малини восени як добриво.

І навесні і восени після обрізки проводжу обприскування кущів від хвороб та шкідників.

Ремонтантні сорти малини плодоносять двічі за сезон – влітку (червень-липень) та восени (вересень-жовтень), але на різних стеблах. Влітку на старших, минулорічних стеблах, а восени – на нових, цьогорічних пагонах, які з’являються із кореня навесні.

Зазвичай другий врожай, який припадає на осінь, менш рясний, ягоди довше достигають, це сильно виснажує рослину. Тому я роблю так, і так радять всі досвідчені садівники – зрізую усю ремонтантну малину восени під корінь", - каже жінка.

Пані Віра показує, як саме треба зрізати:

photo_2022-11-16_18-43-46

Не залишайте ні на п'ять, ні на десять, ні на сантиментр стовпчика, а при самій землі – зрізуйте.

Це допомагає заодно позбутися усіх шкідників, які ховаються під корою на зиму, та від деяких хвороб. Навесні на цьому місці виростають нові пагони, які зацвітуть у серпні, а перший, зате дуже рясний врожай ягід дадуть восени. У таких ягід є велика перевага перед літніми – їх зазвичай не потрібно обробляти від шкідників, бо сезон активності комах, які відкладають личинки у плоди, минув.

Буває, що я спізнююсь зі своєчасною обрізкою малини, і ріжу «по живому» – під час цвітіння. Ці гілочки тоді я засушую на зимовий чай. А так зазвичай заготовлюю традиційне малинове варення як ліки – ягода дуже корисна при застуді, оскільки це єдина рослина, яка в кілька разів підсилює потовиділення, що є запорукою зниження температури. Для зміцнення імунітету діток рекомендую також перетирати ягоди з цукром і зберігати в холодильнику, щоб взимку розмішувати таку вітамінну «бомбу» в теплому чаї", - радить господиня.

photo_2022-11-16_18-44-02

Цю обрізку можна виконувати навіть після промерзання верхнього шару грунту і випадання першого снігу. Адже весь цей час до коріння з надземної частини будуть надходити живильні речовини, і це дозволить малині добре стартувати в наступному сезоні.

photo_2022-11-16_18-44-07

У підсумку замість двох врожаїв виходить всього один, зате дуже хорошої якості і в сезон, коли звичайної малини вже давно немає.

Що буде, якщо залишити пагони ремонтатної малини на весну?

Якщо восени після заморозків з пагонами малини нічого не робити, то вони так і підуть під зиму. Зате навесні з настанням справжнього тепла вони знову підуть в ріст, і вже влітку на них почне утворюватися врожай ягід, як на звичайній малині. Але одночасно з ними навесні з сплячих підземних бруньок почнуть вилазити нові однорічні пагони, які до осені зможуть теж віддати деяку частину врожаю, як і в минулому році", - пояснює пані Віра.

Раніше ми писали, Смак дитинства. Секрети приготування згущеного молока від шеф-кухаря Клопотенка

Лише три компонента. Як легко заквасити капусту за рецептом шеф-кухаря Клопотенка