Як 149 років тому у Катеринославі з'явилась залізниця

жд

149 років тому, 15 листопада 1873-го, Катеринослав отримав вихід на залізничну мережу країни. Було відкрито першу ділянку дороги Лозова-Олександрівськ (Запоріжжя) із гілкою на Катеринослав. Таким чином з'явилася станція Нижньодніпровськ-Вузол та Катерининської залізниці, повідомляє Gorsovet.

Загальна довжина ділянки залізниці Лозова-Олександрівськ (Запоріжжя) становила 208 верст (майже 222 км). У 1884 році у Катеринославі було збудовано вокзал та залізничний міст через Дніпро. Залізниця зв'язала Криворізький та Донецький промислові регіони.

Нагадаємо, що залізниця з'явилася на Катеринославщині завдяки нашому геніальному земляку Олександру Полю. Його ім'я увійшло до історії завдяки  зусиллям цієї людини по перетворенню аграрної Катеринославської губернії у промислову. У нашому краї з'явилась залізниця, наш видатний земляк домігся будівництва у Катеринославі грандіозного залізничного мосту через Дніпро. Саме Полю своїм появленням на Катеринославщині забов'язані гірничодобувна, чавуноплавильна, сталеливарна, рейко-і трубопрокатна промисловість, які докорінно змінили життя губернії. 

Зауважимо, що 61 рік тому, 15 листопада 1961-го, сталася ще одна значна "залізнична" подія. Сталінську залізницю перейменовано на Придніпровську.

Нагадаємо, 16 років тому у Дніпрі встановили бронзовий барельєф губернатора, який дав нове життя головному проспекту міста.