Якими будуть ціни та тенденції курортного сезону-2022 у Кирилівці – прогнози експертів

Отдых на Азовском море в Кирилловке: Топ-10 вариантов на бархатный сезон

Минулий курортний сезон став провальним для Кирилівки та більшості інших азовських курортів. Через низку природних та економічних факторів туристичний потік у напрямку популярних курортів знизився в рази. Експерти припускаю, що це вплине на цінову політику і тенденції майбутнього літа в Кирилівці.

Про це повідомляє "Горсовет" з посиланням на "Наше Місто".

За кілька останніх років після 2014 року у вітчизняному морському туризмі намітилася явна негативна динаміка популярності, особливо очевидна на тлі активного розвитку багатьох курортів та Кирилівки, зокрема.

Пов'язано це, насамперед, із несприятливими природними явищами, перед якими курорти просто виявилися безсилими. Зокрема водоростями, медузами, «морськими блохами» тощо.

До того ж, багато хто висловив неготовність приймати швидкі та своєчасні рішення, спрямовані на збереження туристичного потоку в нестандартних умовах роботи. Не кажучи вже про цінову гнучкість.

Більше того, в минулі роки найчастіше готельєри висловлювали щире нерозуміння, навіщо їм щось змінювати, витрачати гроші на розширення послуг, якщо, на їхню думку, до них і так повинні їхати. Внаслідок чого навала медуз, атаки комарів, а також холодне і дощове літо зіграли з ними злий жарт. Але навіть у таких умовах багато хто, замість замислитися над тим, як залучити клієнтів, відлякував їх ще більше підвищенням цін, розраховуючи компенсувати фінансові втрати якщо не кількістю відпочиваючих, то хоча б збільшенням цінників.

Як результат – найжадібніші втратили великий відсоток клієнтів. Наповненість багатьох об'єктів впала на 35-40% порівняно з попередніми роками, а на деяких і зовсім більш ніж на 50%.

При цьому базам та готелям, які виявили цінову гнучкість, вдалося зазнати порівняно невеликих втрат – близько 10-15% від колишнього туристичного потоку. Решта ж, тільки зіткнувшись лоба в лоба з реальною проблемою відсутності постояльців, зрозуміли, що нові умови диктують нові правила.

З урахуванням «гіркого досвіду» та невтішних прогнозів фахівців щодо подальшого розвитку ситуації з медузами, яка наступного року має всі шанси повторитися, варто припустити, що влітку 2022 року відпочинок у Кирилівці не тільки не подорожчає, а й, можливо, трохи впаде в ціні.

 За нашими прогнозами, у найближчі 2 роки жодного подорожчання туристичного житла у Кирилівці не передбачається. Ціни будуть стабільними, а часом власникам об'єктів доведеться їх знизити. Потрібно розуміти, що відпочивальники вже не готові платити гроші, причому чималі просто так, за перебування в 4 стінах номера, без можливості нормально купатися в морі і навіть без адекватного сервісу. У ситуації, що склалася, за туриста доводиться боротися, залучаючи його хорошим сервісом та альтернативними формами організації дозвілля, а там, де останнє організувати поки що з якихось причин не вдається – зниженням цін, всілякими акціями та вигідними для обох сторін пропозиціями», – висловив свої припущення керуючий базою відпочинку «Наталка» на Федотовій косі у Кирилівці, Максим Старосельцев.

Також, на думку експерта, найближчим часом у зв'язку з кризовими явищами в морському туризмі країни загалом багато курортів намагатимуться переорієнтуватися від суто пляжного відпочинку до розважального, культурного, гастрономічного та інших видів туризму.

У ситуації, що склалися, особливо важливо не чекати манни небесної, а самим проявляти ініціативу і приймати дієві рішення, спрямовані на збереження та збільшення інтересу туристів до відпочинку на «своєму» морі. Потрібно показати, що відпочинок на узбережжі – це не тільки купання в морі та загоряння на пляжі, а можна організувати цікаве проведення часу і поза пляжем. Звичайно, це потребує певних вкладень та креативності, але тільки так ми зможемо відносно спокійно пережити кризу пляжного туризму, а також зберегти та примножити те, що з такими зусиллями створювали останні 7 років», – доповнює колегу Юлія Ангеловська, головний редактор сайту azov.zp.ua.

Вже зараз у Кирилівці взялися за активне будівництво басейнів, розширюється внутрішня інфраструктура деяких готелів та баз відпочинку, що допоможе організувати наповнене дозвілля у будь-яких умовах та відволікти відпочивальників від проблем із медузами.

Очевидно і те, що після невдалого сезону не всі готелі та бази можуть дозволити собі капітальні фінансові вкладення, яких потребує розширення інфраструктури. Наприклад, будівництво навіть невеликого за розмірами басейну - справа дуже затратна, і, на жаль, не всім по кишені.

Проте в умовах конкуренції в руках готельєрів залишається інша ефективна зброя залучення клієнта – якісний сервіс, на підвищення якого, ймовірно, і зробить ставку частина підприємців.

Таким чином, експерти сходяться на думці, що в сезоні-2022 відпочинок у Кирилівці не подорожчає, а в ряді випадків ближче до початку літа ціни, ймовірно, знижуватимуться. При цьому готельєри намагатимуться залучити туриста покращеною якістю та розширенням послуг.

Раніше експерти назвали ТОП-20 курортів для відпочинку на морі в Україні у 2022 році.