"Державна підтримка сімей, що взяли дитину на виховання: розмір виплат у Дніпрі

mycollages-12

Сім’ї, що планують подарувати родинне тепло дітям, які опинились у складних життєвих обставинах, як правило зіштовхуються з низкою викликів. Один з них – фінансовий. Поява дитини може стати суттєвим навантаженням на бюджет родини. Та це не має стати перепоною на шляху до омріяного батьківства. До того ж, певну підтримку в цьому питанні надає держава. Журналісти «Наше місто» запитали у завідувачки сектору з питань опіки та піклування управління-служби у справах дітей департаменту соціальної політики ДМР Оксани Білоусової, хто і яку допомогу може отримати у 2024 році у Дніпрі.

Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною


Патронатні сім’ї – це тимчасовий захід, коли дитина перебуває у сім’ї лише той період, протягом якого вирішується її подальша доля.

 
«Розмір грошового забезпечення становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (станом на 01.01.2024 р. —  15 140 грн. оплата здійснюється за кожен день перебування дитини в сім’ї). На дітей, влаштованих у сім’ю, виплачується соціальна допомога на утримання дитини в родині патронатного вихователя у розмірі двох з половиною прожиткових мінімумів для дітей віком до 6 років (станом на 01.01.2024 р. — 6 407,5 грн.) та для дітей віком від 6 до 18 років (станом на 01.01.2024 р. — 7 990 грн),», – сказала Оксана Білоусова.
Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування


Право на державну допомогу на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, мають особи, призначені в установленому законом порядку опікунами чи піклувальниками дітей, які позбавлені батьківського піклування. Які внаслідок смерті батьків, позбавлення їх батьківських прав, хвороби батьків чи з інших причин залишилися без батьківського піклування та набули статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування.

Розмір допомоги:

Діти до 6 років — 6407,5 грн, діти з інвалідністю — 8970,5 грн; 
Діти від 6 до 18 років — 7990 грн, діти з інвалідністю — 11 186 грн.
Допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування


«Допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях призначається за принципом «гроші ходять за дитиною», – повідомила Оксана Білоусова.


За її словами, державна соціальна допомога на дітей призначається батькам-вихователям і прийомним батькам на кожну дитину в грошовій формі.

Розмір допомоги

для дітей відповідного віку – 2,5 прожиткового мінімуму;
для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку;
для осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років, які навчаються у закладах загальної середньої освіти, за денною формою навчання у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, до закінчення відповідних закладів освіти, розмір державної соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для працездатної особи, для осіб з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму для працездатної особи.

За матеріалами Наше Місто.