Історичний день. 39 років тому футбольна команда "Дніпро" розгромила гостей з Москви. Відео

днепр

39 років тому, 6 листопада 1983 року, дніпропетровська футбольна команда "Дніпро" увійшла до історії завдяки розгрому московського "Спартака" із разунком 4:2. Це був фінальний поєдинок, який відбувався на полі стадіону "Метеор". Таким чином українська команда стала чемпіоном СРСР, повідомляє Gorsovet.

Рахунок 4:2 на користь дніпрян був несподіванкою для вболівальників та футбольних фахівців. "Дніпро" вперше у своїй історії став чемпіоном СРСР із футболу.

6 листопада 1983 року трибуни дніпропетровського "Метеору" були під зав'язку забиті уболівальниками. Вже до середини першого тайму нападник "Дніпра" Олег Таран оформив дубль, але спартаківці на 51-й хвилині рахунок зрівняли. Після цього Таран додав хет-трик, а за 5 хвилин до фінального свистка дніпряни реалізували пенальті. 

Як згадував Олександр Макаров, директор заводу "Південмаш" (саме його спортивну честь захищав "Дніпро"), за день до чемпіонського матчу йому телефонував член Політбюро ЦК КПРС, міністр оборони та маршал Радянського Союзу Дмитро Устинов з проханням віддати золото "Спартаку". Він пояснював прохання тим, що до Дніпропетровська заборонено в'їзд іноземцям, і жодна європейська команда не зможе приїхати до міста на матчі Кубка чемпіонів проти "Дніпра". Судячи за все, Макаров не погодився. А вже наступного року болгарський "Левськи" та французький "Бордо" з "Дніпром" грали у Кривому Розі.

Нагадаємо, 56 років тому новосели в'їхали у першу дев'ятиповерхівку Дніпра. Ми писали, де вона розташовується.